3 pikantne wina, których warto spróbować

Lubisz kuchnię indyjską, tajską czy meksykańską? Sezon jesienno-zimowy to dobry czas dla miłośników ostrzejszych smaków. Po lekkich, cytrusowych winach popularnych latem przyszła kolej na te z pikantniejszymi akcentami. Sprawdź, jakie szczepy dają bukiety o zadziornych nutach.
Pikantne Syrah
Pod względem ilości produkcji, ale i jakości win ojczyzną Syrah jest północna Dolina Rodanu we Francji. To tam powstają słynne na cały świat wina tego szczepu - Hermitage czy Côtes Du Rhône Rouge. Mimo że aż połowa globalnej produkcji tej odmiany wywodzi się właśnie z Francji, ta winorośl święci triumfy także w Australii.
Charakter Syrah zależy w dużym stopniu od klimatu, w którym się go uprawia. Te australijskie rozwijają słodsze i eukaliptusowe nuty, podczas gdy charakterystyczna pieprzność jest najintensywniejsza we francuskich trunkach. Jego sycylijska wersja natomiast może cechować się ziołowymi i korzennymi akcentami. Wina tego szczepu mogą też pachnieć skórą, lukrecją, gorzką czekoladą i suszonymi śliwkami.
Syrah często dojrzewa w dębowych beczkach, a do sklepów trafia w 2-3 lata po winobraniu. To wina o wysokim potencjale starzenia. Wytrawne THE HEDONIST Reserve Shiraz Organic to esencja tego, najlepsze w Shirazach, o czym świadczą liczne nagrody na światowych konkursach. Skomponowany przez Waltera Clappisa, który jest uznawany za jednego z najlepszych winiarzy na całym świecie, ten trunek zachwyca intensywnym aromatem i perfekcyjnym zbalansowaniem. Bogate w taninę mocne i mięsiste wino to propozycja do grillowanej wołowiny, drobiu czy smażonych grzybów.
Pieprzny Malbec
Czerwona odmiana pochodząca z Francji, choć najbardziej kojarzona z Argentyną. Powstaje z niej wino o intensywnym aromacie śliwki, czereśni i pieprzu. Jej wyjątkowy kolor sprawia, że Francuzi nazywali je „czarnym winem”. Do Argentyny Malbec dotarł dopiero w XIX wieku, ale jest tam uznawany za odmianę narodową i posiada nawet własne święto w kalendarzu.
Klasyczny Malbec cechuje się solidną budową, wyraźną taniną i wysoką kwasowością. Bogaty, skoncentrowany smak to zasługa leżakowania. Wina na bazie Malbeca są długowieczne, wiele z nich dopiero po 5 latach rozwija pełnię smaku i aromatu. Długie leżakowanie może łagodzić pikantne nuty, ale nadal daje wino o wyrazistym charakterze. Soczyste aromaty owoców są dominujące, ale można też doszukać się w bukiecie tytoniu, dymu albo ziół. Malbec to tradycyjne zestawienie z grillowaną wołowiną, kiełbasą, albo gulaszem.
Wegetarianie mogą natomiast sparować je z ziemniakami, fasolą albo dynią. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by delektować się nim samodzielnie. Piedra Negra Malbec pochodzi z winnicy specjalizującej się w winach ekologicznych i biodynamicznych. Bukiet otwierają aromaty pieprzu i soczystych, czerwonych letnich owoców. Następnie ujawniają się nuty kawy i gładka tanina. Pełna, aksamitna struktura oraz długi finisz dopełnią smak grillowanych mięs, drobiu oraz past.
Ostre Saperavi
Najpopularniejsza gruzińska odmiana wyróżnia się czarną skórką i ciemnym sokiem, co jest rzadkością nawet wśród szczepów czerwonych. Daje wina taniczne, doskonałe do leżakowania. Niektóre jego wersje nadają się do spożycia dopiero po 5 latach leżakowania. To wręcz jedne z najbardziej długowiecznych czerwonych win na świecie. Saperavi bywa porównywane do rodańskiego Syrah.
Dostępne jest w opcji półsłodkiej, ale klasyczne Saperavi to trunek wytrawny, z posmakiem pikantnej papryki, pieprzu i korzennych przypraw. Do dzisiaj może być fermentowane w tradycyjnych amforach. Szczep znany co najmniej od średniowiecza gromadzi dużo cukru, a jednocześnie zachowuje kwasowość. Wyróżnia je także wysoka zawartość garbników. Wysokiej klasy wina tej odmiany mają do dyspozycji szeroką paletę aromatów. W bukiecie odznaczają się wiśnia z pestką, czereśnia, śliwki i jeżyny, które nadają winu soczystości.
Głębsze warstwy odkrywają przed nami nuty przypraw korzennych, czekolady, kawy, wyprawionej skóry, a nawet suchych liści. Swoją przygodę z tym szczepem polecamy rozpocząć od Badagoni Separavi. Wytrawne aromatyczne wino umiejętnie łączy nuty czereśni, czerwonych jagód i śliwek z pikantnymi akcentami. W finiszu wybrzmiewa biały pieprz i jałowiec. Ciepły, krągły smak z wyraźnymi taninami to wyborne towarzystwo dla dziczyzny i dojrzewających serów.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz