3 pikantne wina, których warto spróbować

list Kategoria: Ciekawostki o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 59
3 pikantne wina, których warto spróbować

Lubisz kuchnię indyjską, tajską czy meksykańską? Sezon jesienno-zimowy to dobry czas dla miłośników ostrzejszych smaków. Po lekkich, cytrusowych winach popularnych latem przyszła kolej na te z pikantniejszymi akcentami. Sprawdź, jakie szczepy dają bukiety o zadziornych nutach.

Pikantne Syrah

Pod względem ilości produkcji, ale i jakości win ojczyzną Syrah jest północna Dolina Rodanu we Francji. To tam powstają słynne na cały świat wina tego szczepu - Hermitage czy Côtes Du Rhône Rouge. Mimo że aż połowa globalnej produkcji tej odmiany wywodzi się właśnie z Francji, ta winorośl święci triumfy także w Australii.

Charakter Syrah zależy w dużym stopniu od klimatu, w którym się go uprawia. Te australijskie rozwijają słodsze i eukaliptusowe nuty, podczas gdy charakterystyczna pieprzność jest najintensywniejsza we francuskich trunkach. Jego sycylijska wersja natomiast może cechować się ziołowymi i korzennymi akcentami. Wina tego szczepu mogą też pachnieć skórą, lukrecją, gorzką czekoladą i suszonymi śliwkami.

Syrah często dojrzewa w dębowych beczkach, a do sklepów trafia w 2-3 lata po winobraniu. To wina o wysokim potencjale starzenia. Wytrawne THE HEDONIST Reserve Shiraz Organic to esencja tego, najlepsze w Shirazach, o czym świadczą liczne nagrody na światowych konkursach. Skomponowany przez Waltera Clappisa, który jest uznawany za jednego z najlepszych winiarzy na całym świecie, ten trunek zachwyca intensywnym aromatem i perfekcyjnym zbalansowaniem. Bogate w taninę mocne i mięsiste wino to propozycja do grillowanej wołowiny, drobiu czy smażonych grzybów.

Pieprzny Malbec

Czerwona odmiana pochodząca z Francji, choć najbardziej kojarzona z Argentyną. Powstaje z niej wino o intensywnym aromacie śliwki, czereśni i pieprzu. Jej wyjątkowy kolor sprawia, że Francuzi nazywali je „czarnym winem”. Do Argentyny Malbec dotarł dopiero w XIX wieku, ale jest tam uznawany za odmianę narodową i posiada nawet własne święto w kalendarzu.

Klasyczny Malbec cechuje się solidną budową, wyraźną taniną i wysoką kwasowością. Bogaty, skoncentrowany smak to zasługa leżakowania. Wina na bazie Malbeca są długowieczne, wiele z nich dopiero po 5 latach rozwija pełnię smaku i aromatu. Długie leżakowanie może łagodzić pikantne nuty, ale nadal daje wino o wyrazistym charakterze. Soczyste aromaty owoców są dominujące, ale można też doszukać się w bukiecie tytoniu, dymu albo ziół. Malbec to tradycyjne zestawienie z grillowaną wołowiną, kiełbasą, albo gulaszem.

Wegetarianie mogą natomiast sparować je z ziemniakami, fasolą albo dynią. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by delektować się nim samodzielnie. Piedra Negra Malbec pochodzi z winnicy specjalizującej się w winach ekologicznych i biodynamicznych. Bukiet otwierają aromaty pieprzu i soczystych, czerwonych letnich owoców. Następnie ujawniają się nuty kawy i gładka tanina. Pełna, aksamitna struktura oraz długi finisz dopełnią smak grillowanych mięs, drobiu oraz past.

Ostre Saperavi

Najpopularniejsza gruzińska odmiana wyróżnia się czarną skórką i ciemnym sokiem, co jest rzadkością nawet wśród szczepów czerwonych. Daje wina taniczne, doskonałe do leżakowania. Niektóre jego wersje nadają się do spożycia dopiero po 5 latach leżakowania. To wręcz jedne z najbardziej długowiecznych czerwonych win na świecie. Saperavi bywa porównywane do rodańskiego Syrah.

Dostępne jest w opcji półsłodkiej, ale klasyczne Saperavi to trunek wytrawny, z posmakiem pikantnej papryki, pieprzu i korzennych przypraw. Do dzisiaj może być fermentowane w tradycyjnych amforach. Szczep znany co najmniej od średniowiecza gromadzi dużo cukru, a jednocześnie zachowuje kwasowość. Wyróżnia je także wysoka zawartość garbników. Wysokiej klasy wina tej odmiany mają do dyspozycji szeroką paletę aromatów. W bukiecie odznaczają się wiśnia z pestką, czereśnia, śliwki i jeżyny, które nadają winu soczystości.

Głębsze warstwy odkrywają przed nami nuty przypraw korzennych, czekolady, kawy, wyprawionej skóry, a nawet suchych liści. Swoją przygodę z tym szczepem polecamy rozpocząć od Badagoni Separavi. Wytrawne aromatyczne wino umiejętnie łączy nuty czereśni, czerwonych jagód i śliwek z pikantnymi akcentami. W finiszu wybrzmiewa biały pieprz i jałowiec. Ciepły, krągły smak z wyraźnymi taninami to wyborne towarzystwo dla dziczyzny i dojrzewających serów.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×