Aperol Spritz - składniki, proporcje i przygotowanie

Aperol Spritz — pomarańczowy włoski drink na upały
Spritz to najchętniej zamawiany koktajl na świecie. Jest niezastąpiony szczególnie w sezonie letnim. Według szacunków tylko w regionie Wenecji Euganejskiej wypija się średnio 200 kieliszków Aperol Spritz na minutę! Nic dziwnego, skoro ten włoski drink łączy w sobie dwa orzeźwiające smaki – Prosecco i pomarańcze. Przekonaj się, dlaczego warto go spróbować oraz jak samemu przygotować idealny Aperol.
Z czego robi się drinka Aperol Spritz?
W przeciwieństwie do wielu koktajli, przygotowanie drinka Aperol Spritz nie opiera się na dużej ilości cukru. Składa się on głównie z wytrawnego wina musującego, wody gazowanej oraz likieru Aperol Aperitivo. Dokładna receptura likieru nie jest znana, jednak w jego skład na pewno wchodzą gorzkie pomarańcze, rabarbar i goryczka.
Oryginalny Aperol Spritz to likier, Prosecco i woda gazowana. Jednak ten drink pozostawia szerokie pole do inwencji własnej. Koktajl Aperol Spritz można podać z cytrusami, np. pomarańczą lub cytryną. Równie dobrze smakuje w fantazyjnej wersji ze świeżymi ziołami, porzeczkami, a nawet mango.
Z jakim prosecco podawać Aperol Spritz?
Do Spritza najlepiej wykorzystać Prosecco D.O.C. ze średniej półki. Ważne też, żeby wino było wytrawne. Najlepiej sprawdzi się Brut lub Prosecco Extra Dry. Przykładem jest MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC. Aromaty białych owoców z delikatną trawą cytrynową dodadzą koktajlowi Aperol świeżości. Natomiast smak zielonego jabłka i soczystej brzoskwini przyjemnie zrównoważą gorzką pomarańczę.
Jak samodzielnie zrobić Aperol Spritz? Proporcje koktajlu
Zastanawiasz się, jak przygotować idealny Aperol Spritz? Nie ma jednego przepisu na ten koktajl. W drinku Aperol proporcje mogą być różne. Można natknąć się na trzy różne wersje. Najpopularniejsza z nich to 3:2:1. Oznacza to, że do kieliszka dodajemy 3 porcje Prosecco, 2 porcje likieru Aperol i 1 porcję wody gazowanej. Taki przepis znajdziesz między innymi na oryginalnej butelce Aperitivo Aperol Spritz.
Równie często w skład drinka wchodzą 2 porcje Prosecco, 2 porcje Aperola i 1 porcja wody gazowanej. Koktajl można też przygotować ze składników w takiej samej ilości (1:1:1). Prawdopodobnie ta wersja Aperol Spritz jest najstarsza.
Oryginalny przepis na Aperol Spritz
Poniżej znajdziesz przepis na idealny Aperol Spritz, zatwierdzony przez IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów):
-
90 ml Prosecco D.O.C
-
60 ml Aperitivo Aperol Spritz
-
30 ml wody gazowanej
-
Plaster pomarańczy
Aperol Spritz serwuje się w dużym kieliszku do wina. Wrzuć do niego kilka kostek lodu. Dodaj odmierzoną ilość Prosecco D.O.C. Następnie do kieliszka wlej Aperol. Nalej wodę gazowaną i gotowe! Do dekoracji użyj pomarańczy. Ten owoc to jeden z głównych smakowych składników Aperol Spritz, dlatego świetnie podkreśli rześki smak koktajlu.
Alternatywa dla klasycznego Aperol Spritz
Teraz już wiesz, jak przygotować Aperol Spritz. W sklepach można znaleźć również gotowe mieszanki. Smakiem są zbliżone do oryginalnego, pomarańczowego Aperol Spritz. Przykładem takiej mieszanki jest MONTE SANTI Spritz Bitter Orange. Przed podaniem możesz ją schłodzić, dzięki temu uzyskasz bardziej orzeźwiający smak.
Z czym podawać Aperol Spritz?
Nie wiesz, z czym serwować Aperol Spritz? Ten drink jest na tyle uniwersalny, że pasuje do praktycznie każdego dania. Koktajl Aperol Spritz można podawać w towarzystwie sałatek, lekkich przekąsek, makaronu, a nawet pizzy. Oczywiście sprawdzi się także jako aperitif.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz